Goda skäl att börja veva pedal

Triathlon

Goda skäl att börja cykla

Cykelträning är ett utmärkt sätt att hålla kroppen i trim och alla kan vara med - oavsett konditions- och styrkenivå. Så hoppa upp på cykeln och sätt i gång en positiv kedjereaktion i såväl kropp som själ.

  • Cykling belastar inte på samma sätt som löpträning - har du till exempel problem med dåliga knän eller övervikt är cykling en skonsam motionsform. På cykeln kan du också välja det tempo som passar dig.
  • När du cyklar arbetar du igenom hela kroppen och med regelbunden träning är de hälsosamma effekterna oundvikliga - om du anpassar din träning efter ett program som passar din form, får du största möjliga utbyte av träningen.
  • Att cykla förbättrar din kondition - andningen blir lugnare eftersom syreupptagningsförmågan förbättras, hjärtmuskulaturen stärks och tränar du regelbundet minskar också risken för åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdomar.
  • Du blir smidigare och rörligare, vilket gör att risken för skador minskar väsentligt. Dina muskler blir starkare och mer uthålliga samtidigt som kaloriförbränningen ökar - så nog är en cykeltur en riktig kom-i-form-tripp.

  • Starkare muskler - lägre puls
    Cykling tränar underkroppens alla stora muskelgrupper. Inte minst tränar man några av kroppens största muskler: lårens framsidor och sätesmusklerna, vilket gör cykling till en perfekt konditionsträning - stora muskler som arbetar kräver nämligen en hel del.

    Musklerna ställer krav på hjärtat att pumpa runt mer blod, vilket gör hjärtat både större och uthålligare. Det betyder i sin tur att prestationen förbättras både när du arbetar och när du vilar - det behöver alltså inte slå lika snabbt för att prestera på samma nivå. Därmed kommer din vilopuls också att sjunka med tiden. Cykelträning startar en positiv kedjereaktion:

  • Blodcirkulationen förbättras, bland annat för att det byggs upp ett tätare nät av fina blodkärl i de muskler som arbetar mycket.
  • Du får mer syre och näring till musklerna vilket gör att slaggprodukterna transporteras bort snabbare.
  • Musklerna blir starkare och uthålligare, andningen förbättras och det blir lättare att hålla vikten. Du kan äta det du vill eftersom ämnesomsättningen ökar drastiskt.
  • Immunförsvaret förbättras och risken för hjärt-kärlsjukdomar minskar.

  • Skonsamt för kroppen
    Jämfört med andra motionsformer ligger den tvåhjuliga träningen i täten - när det gäller att träna hjärtat och cirkulationen. Cykling kan faktiskt konkurrera med såväl löpning som simning på det området.

    Detsamma gäller när vi talar om muskelstyrka och -uthållighet. Det är bara när det handlar om smidighet som cykeln kommer till korta, eftersom man sitter i en enformig ställning. Därför är det en mycket bra idé att komplettera cyklingen med stretchingövningar.

    I gengäld finns det en alldeles uppenbar fördel med att cykla jämfört med att till exempel löpa: Cyklingen ger en jämn belastning utan våldsamma stötar upp genom kroppen. Leder och muskler utsätts för klart mindre förslitning. Och slutligen utmärker cykling sig genom att vara "tidlös". Alla kan vara med - unga som gamla.


    Ny utmaning!

    Jag har vart och köpt en ny leksak till mig själv!

    Sist jag ägde ett fordon på 2 hjul var det en motorcykel, men den här gången är det en
    cykel utan motor. Jag har nämligen bestämt mig för att cykla till jobbet åtminstone
    2 dagar/vecka.

    Jag har ca 12 km till jobbet, så det blir 24 km tur och retur. Tror jag borde klara av att ta mig
    till jobbet på 30 min åtminstone. Det blir jobbigare på hemvägen eftersom det är kraftiga
    uppförsbackar *flämt*.

    Köpte en Gitane Enduro 66, en likadan som på bilden, men silverfärgad.

    Mountainbike
    Vinka om ni ser en sån cykel längs nynäsvägen mellan Farsta och
    Gamla stan i sommar. ;)


    Stimulera kroppen till självläkning.

    Kiropraktik är en alternativmedicinsk inriktning vilken anser att man kan stimulera kroppen till självläkning för att förbättra hälsotillståndet hos patienten. Den är tämligen etablerad inom den västerländska vården och arbetar parallellt eller integrerat med denna i många länder. Kiropraktiken ingår numera i Världshälsoorganisationens organ för medicinsk vetenskap, CIOMS. För att få detta erkännande krävs det att yrkeskåren uppvisar hög säkerhet och vetenskapligt dokumenterad behandlingseffekt.

    Kritik har dock framförts med argumenten att det saknas vetenskapligt stöd och välgjorda studier för metoden.

    En kiropraktor är specialiserad på att behandla besvär i rörelseapparaten - primärt ryggraden - och effekterna av dessa funktionsstörningar på nervsystemet. Det är en behandlingsform som bland annat omfattar diagnostik, behandling, rehabilitering och förebyggande av besvär i rörelseapparaten.


    Kiropraktik är världens tredje största primärvårdsyrkesgrupp.

    Kiropraktik bygger på 3 grundläggande principer.
    1. Att kroppen har en medfödd förmåga att anpassa sig till sin omgivning, inklusive förmågan att läka sig själv.
    2. Att alla funktioner i kroppen kontrolleras och koordineras av hjärnan via nervsystemet.
    3. Att funktionsstörningar (subluxationer) i ryggraden, kraniet eller bäckenet kan orsaka obalans i nervsystemet med nedsatt kroppslig funktion som följd.

    Kiropraktiken syftar att korrigera dessa funktionsstörningar för att återställa balansen i nervsystemet och därmed låta kroppen fungera optimalt.

    Vad behandlar en kiropraktor?

    De vanligaste besvären som en kiropraktor behandlar är:

    • Lumbago
    • Nacksmärtor
    • Huvudvärk/migrän
    • Bröstsmärtor/bröstryggsmärta
    • Bäcken- och ljumsksmärtor
    • Yrsel
    • Ansikts- och käkledsmärtor
    • Extremiteter
    • Idrottsskador

    Ledskador

    Led- och muskelskador

    Led- och muskelskador är vanliga inom idrott och motion. De allra flesta av oss har nog någon gång vrickat foten och vet då att det gör intensivt ont. Även axelledsskador är relativt vanliga, ofta vid fall.


    Vad är det som skadas?
    Det som sker vid ledskador är att leden förs bortom sitt ändläge vilket får som resultat att ledband och ligament, strukturerna som stabiliserar leden, töjs ut eller t o m går av. Musklerna som sitter runt leden tar också stryk när det hastigt sträcks ut. Delar av muskeln brister med en invärtes blödning som följd. Vid ledskador svullnar området runt leden snabbt upp och dagen efter har man ofta ett stort blåmärke efter blödningen. En process som kallas inflammation startar i det skadade området. Inflammationer kännetecknas av värme, ömhet och svullnad.

    Besvären blir ofta bättre efter några dagar och går vanligen över efter ca två veckor.

    Vid upprepade uttänjningar av ledband eller när de går av som vid luxationer, när leden dras helt isär, skadas ledens funktion. Leden förlorar sin styvhet med resultat att nya skador lättare kan uppstå. I sådana fall krävs det rehabiliterande träning som syftar till att stärka upp återstående ledband och kringliggande muskulatur. Efter luxationer görs ibland operationer där man går in och syr ihop avslitna ledband.


    Förebygg skador
    Det allra bästa sättet att undvika skador är att aldrig hoppa över uppvärmningen. När man värmer upp ökar blodgenomflödet i muskler och senor, ledband och ligament mjukas upp och ökar sin elasticitet. Smärta från muskler under träning ska ses som ett varningstecken och aktiviteten bör avbrytas.

    Handla märkeskläder på nätet - 20% Billigare


    I am back !

    Jag har beslutat mig för att komma tillbaks och blogga på ilovemybody efter att ha bloggat
    på lyx.se, temat är den samma som tidigare, träning, kost och hälsa!

    Jag kommer att fördjupa mig lite grann inom idrottsrelaterade skador och rehab.

    Så om det är något ni undrar om, kanske någon skada som ni själva har råkat ut för,
    fråga gärna så ska jag svara så gott jag kan.

    ciao ciao =)

    RSS 2.0