Goda skäl att börja veva pedal

Triathlon

Goda skäl att börja cykla

Cykelträning är ett utmärkt sätt att hålla kroppen i trim och alla kan vara med - oavsett konditions- och styrkenivå. Så hoppa upp på cykeln och sätt i gång en positiv kedjereaktion i såväl kropp som själ.

  • Cykling belastar inte på samma sätt som löpträning - har du till exempel problem med dåliga knän eller övervikt är cykling en skonsam motionsform. På cykeln kan du också välja det tempo som passar dig.
  • När du cyklar arbetar du igenom hela kroppen och med regelbunden träning är de hälsosamma effekterna oundvikliga - om du anpassar din träning efter ett program som passar din form, får du största möjliga utbyte av träningen.
  • Att cykla förbättrar din kondition - andningen blir lugnare eftersom syreupptagningsförmågan förbättras, hjärtmuskulaturen stärks och tränar du regelbundet minskar också risken för åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdomar.
  • Du blir smidigare och rörligare, vilket gör att risken för skador minskar väsentligt. Dina muskler blir starkare och mer uthålliga samtidigt som kaloriförbränningen ökar - så nog är en cykeltur en riktig kom-i-form-tripp.

  • Starkare muskler - lägre puls
    Cykling tränar underkroppens alla stora muskelgrupper. Inte minst tränar man några av kroppens största muskler: lårens framsidor och sätesmusklerna, vilket gör cykling till en perfekt konditionsträning - stora muskler som arbetar kräver nämligen en hel del.

    Musklerna ställer krav på hjärtat att pumpa runt mer blod, vilket gör hjärtat både större och uthålligare. Det betyder i sin tur att prestationen förbättras både när du arbetar och när du vilar - det behöver alltså inte slå lika snabbt för att prestera på samma nivå. Därmed kommer din vilopuls också att sjunka med tiden. Cykelträning startar en positiv kedjereaktion:

  • Blodcirkulationen förbättras, bland annat för att det byggs upp ett tätare nät av fina blodkärl i de muskler som arbetar mycket.
  • Du får mer syre och näring till musklerna vilket gör att slaggprodukterna transporteras bort snabbare.
  • Musklerna blir starkare och uthålligare, andningen förbättras och det blir lättare att hålla vikten. Du kan äta det du vill eftersom ämnesomsättningen ökar drastiskt.
  • Immunförsvaret förbättras och risken för hjärt-kärlsjukdomar minskar.

  • Skonsamt för kroppen
    Jämfört med andra motionsformer ligger den tvåhjuliga träningen i täten - när det gäller att träna hjärtat och cirkulationen. Cykling kan faktiskt konkurrera med såväl löpning som simning på det området.

    Detsamma gäller när vi talar om muskelstyrka och -uthållighet. Det är bara när det handlar om smidighet som cykeln kommer till korta, eftersom man sitter i en enformig ställning. Därför är det en mycket bra idé att komplettera cyklingen med stretchingövningar.

    I gengäld finns det en alldeles uppenbar fördel med att cykla jämfört med att till exempel löpa: Cyklingen ger en jämn belastning utan våldsamma stötar upp genom kroppen. Leder och muskler utsätts för klart mindre förslitning. Och slutligen utmärker cykling sig genom att vara "tidlös". Alla kan vara med - unga som gamla.


    Kommentarer
    Postat av: Ronny

    Tack för tipset om Nivås pizza.. Mycket intressant och jag glädjer mig åt denna utveckling,,

    Måste tyvärr säga att som vegetarian är det ju bra med Nivås Koncept.

    Men bara för vissa vegetarianer..

    Många av oss äter inte heller ägg, Och äggvita finns i qourn.. SÅ för min del som laktovegetarian går den pizzan bort, och för alla andra veganer också.. Sen är det många vegetarianer som inte kan äta den pga osten som används. Jag misstänker att den innehåller löpe vilket är tråkigt. Löpe är kort komage.. SYnd för det finns mång ostar man kan ha istället..



    Hoppas Nivå gör den helt vegansk eller vegetarisk.. de hade vatt spännande.. då kommer jag o äter. änsålänge e nivå bara dryck för mig..



    2009-04-19 @ 11:58:20
    URL: http://vegetarisk.blogg.se/
    Postat av: Marie

    titta gärna in på min blogg ;)

    2009-07-05 @ 13:41:48
    URL: http://mariekarlberg.blogg.se/
    Postat av: James07

    thanks for sharing.

    2009-07-09 @ 08:10:17
    Postat av: mortgages

    thanks for sharing.

    2009-07-09 @ 08:12:35
    URL: http://www.lowmortgageoffer.com

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0