Fullkorns hysteri...

Fullkorns bröd

Fullkorns bröd, fullkorns pasta, fullkorns pizza, fullkorns chips.

Varför all denna hysteri om fullkorn?

Fullkorn är spannmål som har sitt naturliga skal kvar, även om det malts. Den yttersta skalväggen, som ibland kallas kli, och det inre skalet räknas som fullkorn. Det gäller all spannmål t.ex helt vete, råg, havre, ris, majs eller linfrö. Det gäller inte för råris, där är skalet borta, men kornet är inte polerat. Fullkorn innehåller kostfiber som är viktigt för människans hälsa. Det tar lång tid för kroppen att bryta ner fullkornskost vilket gör att man bibehåller en jämn blodsockernivå. Det kan även hjälpa vid viktminskning i och med att man har en mycket längre mättnadskänsla jämfört med fibersnål kost.

Hälsoeffekter av fullkorn

Fullkorn kan göra att vi mår bättre och håller oss friska längre. Hjärtat, magen och vikten kan nämligen påverkas positivt om vi äter rekommenderad mängd fullkorn.


Bra för hjärtat
Flera vetenskapliga studier har visat att fullkorn kan motverka hjärt-kärlsjukdom. Forskare har sett att personer som äter mycket fullkornsprodukter och som i övrigt lever hyfsat sunt, i mindre utsträckning än andra drabbas av hjärtinfarkt.

Tre fullkornsportioner eller mer per dag, kan minska risken att drabbas av hjärtsjukdom med 20-30 procent. Personer med förhöjda blodsockervärden eller diabetes rekommenderas att äta extra mycket fibrer (35 - 40 gram per dag).

Andra positiva effekter är:

Bra för magen
Bra för vikten
Förebygger diabetes


Kommentarer
Postat av: A-K

håller med. Magen blir helt kass

2008-09-20 @ 20:01:55
URL: http://sexysoccermom.blogg.se/
Postat av: Deniz

Hehe...det är för att tarmarna får jobba mer, men det är inget negativt, och det är värst i början, efter ett tag så vänjer sig mage och tarmar.

2008-09-21 @ 01:30:15
URL: http://ilovemybody.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0