Undervikt

undervikt

Överallt hör vi talas om övervikt och allt vad den för med sig. Råd om hur vi kan gå ner i vikt finns i alla tidningar. Sällan nämns den omvända situationen - hur det är att leva med undervikt.

Råd vid undervikt
* Ät regelbundet
* Hoppa aldrig över måltider
* Undvik lätt- och lightprodukter
* Välj energirika mellanmål och snacks
* Välj drycker såsom mjölk, juice och saft
* Kom ihåg att viktuppgång tar tid

Undervikt orsakar lidande
Så mycket kretsar kring vikt och viktproblem i vårt samhälle idag. Radio, tv och tidningar presenterar och diskuterar framförallt överviktsproblematiken. Övervikt är orsak till mycket lidande hos många människor. Det finns också en annan grupp som upplever detta med vikten som ett problem, nämligen de med undervikt.

Undervikt kan innebära hälsorisker och många underviktiga vill öka i vikt också av kosmetiska skäl.

Vad klassas som undervikt?
Ett sätt att avgöra om man är underviktig är att beräkna sitt body mass index, BMI. BMI beräknas genom att dividera vikten i kg med längden i meter gånger längden i meter.

Symptom på undervikt
Symptom på undervikt kan bland annat vara att man känner sig ständigt trött. Man har minskad prestationsförmåga och inga energireserver vid sjukdom. För kvinnor kan menstruationen utebli vid undervikt liksom att hon kan ha svårigheter att bli gravid.

Anledningar till undervikt
Anledningarna till undervikt kan vara flera. Vissa personer äter för lite och känner kanske inte ens hunger. Andra människor har hög ämnesomsättning och ytterligare andra är genom sitt arv magerlagda. Hos många kan ett symptom på depression visa sig i minskad aptit som i förlängningen leder till undervikt.

Faktum att acceptera
Vid undervikt, liksom vid övervikt, finns vissa faktum att inse;
- vissa saker får vi acceptera, att vi ser olika ut t ex, vissa är lite rundare, andra är lite smalare. Vi kanske tillhör en "smal släkt".

- viktuppgång tar tid. Vid undervikt, precis som vid övervikt, behöver vi lära nya vanor och ändra beteende och det tar tid.

- planering är många gånger nyckeln till framgång.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0