Träning

Träning är ett samlingsbegrepp som syftar till ett flertal aktiviteter som är menade att förbättra eller upprätthålla en förmåga (kapacitet).

Fysisk träning är i sig nedbrytande och förbättringen (kapacitetsökningen) kommer först vid vila, då kroppen/nervsystemet återhämtar sig och "skapar" en så kallad superkompensation. Träning är vanligt förekommande inom sport och idrott. Men desto viktigare är det att äta efteråt så kroppen får något att bygga musklerna med.

Träning blir mer effektiv om en träningsplanering med träningspassens antal och omfattning och tester finns inlagda.

Människan har troligtvis i flera tusen år haft insikten att det är möjligt att påverka sitt psyke och sin fysik genom olika aktiviteter[källa behövs].

När man tränar blir pulsen högre. Detta beror på att kroppen behöver mer blod och då börjar hjärtat pumpa ut mera blod. När hjärtat pumpar blod är det hjärtklaffar i hjärtat som öppnas och stängs, det är de klaffarna man kan höra när man känner hur hög sin puls är.

Överdriven träning [redigera]

Vissa personer kan få ett överdrivet starkt behov av träning (träningsnarkomani), som oftast är baserat på ett extremt stort lust för endorfiner. Även flera träningspass per dag kan kännas otillräckligt för denna person. Suget efter att prestera mer ökar ju mer personen tränar vilket kan leda till olika ätstörningar. Vanliga sjukdomar i samband med träningsnarkonami är ortorexi och anorexi.

Vid hård träning börjar kroppen producera en stor mängd endorfin och personen känner att det går att prestera ytterligare och känner sig lyckligare vilket blir ett beroende. Vid vila från träningen kan panik eller ångest förekomma hos personen då rädsla för viktökning eller nedbrytning av muskler. Denna fixering av träning kan leda till att personen tar avstånd från umgänge för att bara kunna koncentrera sig på sin träning vilket senare även kan leda till depression.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0